Για νέα σχετικά με
τεχνολογια και Gadgets
μπείτε εδώ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Λίγα λόγια για το Internet

Τι είναι το Internet;

Το internet είναι ένα διεθνές δίκτυο υπολογιστών που δημιουργήθηκε από την ένωση μικρότερων δικτύων υπολογιστών. Στην αρχή κατασκευάστηκε για κυβερνητικούς και στρατιωτικούς σκοπούς μα γρήγορα πέρασε στα χέρια της ακαδημαϊκής κοινότητας για να μπορούν οι ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων να ανταλλάσσουν πληροφορίες.


Τι είναι το World Wide Web (WWW);

Η φράση World Wide Web ( Παγκόσμιος πληροφοριακός ιστός) αναφέρεται στην δυνατότητα του Internet να προβάλει στην οθόνη, αλλά και να ενώνει με παραπομπές (Link) αρχεία που περιέχουν κείμενο, εικόνα, ήχο και Video.


Ποια η διαφορά μεταξύ ενός WEB Site και μιας WEB Page;

Ένα WEB Site (τόπος) αποτελείτε από μία ή περισσότερες WEB pages (σελίδες)


Τι πρόβλημα υπάρχει με τα κεφαλαία γράμματα;

Πρέπει να μην χρησιμοποιείς κεφαλαία γράμματα όταν χρησιμοποιείς εφαρμογές του Internet. Αυτό για δύο λόγους :

Το internet στηρίζεται πάνω στο λειτουργικό σύστημα UNIX όπου τα κεφαλαία γράμματα έχουν διαφορά από τα μικρά γράμματα και έτσι το dir είναι διαφορετικό από το DIR

Γράφοντας με κεφαλαία σε ένα email ή σε ένα ανοιχτό διάλογο (chat) είναι σαν να φωνάζεις νευριασμένος αυτά που γράφεις. Έτσι εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.


Τι είναι ο Browser;

Ο Browser είναι ένα πρόγραμμα (Εφαρμογή Λογισμικού) το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να προβάλει σελίδες WEB αλλά και να πλοηγηθεί σε αυτό ακολουθώντας τα διάφορα Link που υπάρχουν στις σελίδες αυτές.

Οι δύο πιο δημοφιλείς Browsers είναι ο Microsoft Internet Explorer και ο Mozilla Firefox

Τι είναι το URL;

Το ακρώνυμο URL προέρχονται από τη φράση "Uniform Resource Locator" και σημαίνει την μοναδική διεύθυνση ενός αρχείου στο internet. (Δεν μπορεί ένα δεύτερο αρχείο να έχει την ίδια διεύθυνση URL)

Ένα τυπικό URL μοιάζει με το παρακάτω:

http://www.animeclipse.com/phpbb2/index.php

Ένα ένα τα συστατικά ενός URL είναι:

http:// Φανερώνει το πρωτόκολλο (ένα σύνολο κανόνων επικοινωνίας και λειτουργίας) με το οποίο οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι ανταλλάσσουν αρχεία. Το πρωτόκολλο για τον WEB είναι το http (Hypertext transfer protocol).

www.animeclipse.com είναι η κύρια διεύθυνση (domain name) του δικτύου που φιλοξενεί τις σελίδες που επισκεπτόμαστε.

phpbb2 είναι η "διαδρομή" (pathname) Η διαδρομή είναι οι φάκελοι και οι υποφάκελοι μέσα στους οποίους βρίσκετε η σελίδα που ψάχνουμε.

index.php είναι το όνομα του αρχείου της σελίδας που βρίσκετε στο internet.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά μερικά στοιχεία ενός URL.

Πρώτα απ' όλα ας δούμε την κατάληξη της κύριας διεύθυνσης (domain name). Στο παράδειγμα που προαναφέραμε η κατάληξη είναι ".gr" Αυτό σου φανερώνει ότι το δίκτυο με το οποίο θα συνδεθείς βρίσκεται στην Ελλάδα. Ανάλογες είναι οι καταλήξεις και στα υπόλοιπα διεθνή δίκτυα. Πχ.

.ca - Καναδάς

.fr - Γαλλία

.uk - Αγγλία

.nl - Ολλανδία

.jp - Ιαπωνία

.au - Αυστραλία

Σε πολλά όμως δίκτυα (κυρίως των Η.Π.Α.) η κατάληξη του domain name δεν φανερώνει την χώρα που βρίσκετε το δίκτυο αλλά την ιδιότητα του φορέα στον οποίο ανήκει το δίκτυο. Έτσι έχουμε καταλήξεις όπως :

.com = Εμπορική εταιρία (Commercial)

.org = Μη εμπορικός οργανισμός

.edu = Φορέας εκπαιδευτικού χαρακτήρα

.gov = Φορέας κυβερνητικού χαρακτήρα

.net = Φορέας παροχής υπηρεσιών Internet

.mil = Φορέας στρατιωτικού χαρακτήρα


Τι είναι η HTML;

Το ακρώνυμο HTML προκύπτει από τη φράση "Hypertext Markup Language" και είναι ο κώδικας με τον οποίο γράφεται μια WEB σελίδα για να μπορεί να διαβαστεί από τον browser έτσι ώστε αυτός να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη γραμματοσειρά, τα κατάλληλα χρώματα, να τοποθετήσει στην κατάλληλη θέση τις εικόνες της σελίδας, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνδέσεις και πολλά άλλα.


Τι είναι τα διάφορα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στο Δίκτυο και ποια η λειτουργία τους;

Επειδή το Internet διασυνδέει πλήθος διαφορετικούς υπολογιστές, έπρεπε να βρεθούν τρόποι για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με καθορισμένο τρόπο. Τα διάφορα πρωτόκολλα παρέχουν συγκεκριμένους κανόνες για τη διασύνδεση των υπολογιστών στο Internet, καθώς βέβαια και για τη χρήση των ποικίλων υπηρεσιών του.


Τι είναι το TCP / ΙΡ;


Σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και πρόκειται για το πρωτόκολλο με βάση το οποίο συνδέονται οι υπολογιστές στο Internet.

Τύποι συνδέσεων:

  • PSTN - ταχύτητα μέχρι και 56Kbps
  • ISDN - ταχύτητα από 64Kbps έως 128Kbps
  • ADSL - ταχύτητες 256Κbps, 384Κbps, 512Κbps και 1024Κbps έως 24Mbpds

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραιο θεμα


Οι κυριότερες ειδήσεις

Google Maps

Μεταφράστε διάφορες γλώσσες

GOOGLE POWERED MULTIMEDIA SEARCH


SEARCH